U trendu

BBC: ID će zbog smrti Bagdadija ponovo okupiti sledbenike

LONDON – Islamska država (ID) verovatno iskoristiti smrt njenog lidera Abu Bakra al Bagdadija da ponovo okupi svoje sledbenike u ime osvete, ali čini se da su dani njihovih žestokih borbi do poslednjeg daha ipak prošli, ocenjuje britanski BBC.

Vođa ID u Siriji Abu Ajman al Iraki ostao je sam sa šest boraca u svojoj poslednjoj bitki, a ID ga je ostavila na milost kurdskih snaga koje su ga ubile, navodi BBC, podsećajući da na vrhuncu moći ID njihovi vrhovni zapovednici nisu bili na prvim linijama fronta.

Budućnost ID više zavisi od situacije u Siriji nego od Bagdadijevog naslednika, ocenjuje britanski javni servis.

Situacija na severoistoku Sirije potvrđuje da, iako međunarodna koalicija protiv ID smatra smrt Bagdadija simboličnom pobedom, lokalne tenzije predstavljaju glavno gorivo za moguće uskrsnuće ID, ali je prisutnost koalicionih snaga ono što obeshrabruje njihovo ponovno jačanje.

Ipak, na nestabilnom istoku Sirije veliki broj zatvorenih pripadnika ID može da se ponovo organizuje, prenosi portal Indeks.

Kampovi u kojima su ti pripadnici ID zatvoreni mnogo su veći nego njihova američka verzija na jugu Iraka, gde je Bagdadi tokom devet meseci zarobljeništva 2004. godine stvarao kontakte i razvijao mrežu koja ga je na kraju dovela do funkcije vođe samoprozvanog kalifata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.