U trendu

BBC privremeno obustavlja rad u Rusiji zbog novog zakona

LONDON – Britanski BBC saopštio je danas da će privremeno suspendovati rad svih svojih novinara i tehničkog osoblja u Rusiji, nakon izglasavanja novog zakona kojim je predviđena zatvorska kazna za svakoga ko namerno širi „lažne” vesti.

Generalni direktor BBC-a Tim Dejvi naveo je u saopštenju da je primetno da ruski zakon kriminalizuje proces nezavisnog novinarstva, prenosi Rojters.

„To nam ne ostavlja drugu opciju osim da privremeno obustavimo rad svih novinara BBC-a i tehničkog osoblja u Ruskoj Federaciji dok procenjujemo puni uticaj ovog neželjnog razvoja događaja“, rekao je Dejvi.

Gornji dom ruskog parlamenta odobrio je danas predlog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina za ljude koji namerno šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama, javlja ruska agencija TAS S.

Zakon će stupiti na snagu ako ga potpiše ruski predsednik Vladimir Putin, navodi agencija Rojters.

Zvanična Moskva tvrdi da je ovo samo recipročna mera u informacionom ratu sa Zapadom zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski regulator za medije Roskomnadzor naredio je medijima širom zemlje da objavljuju samo informacije dobijene od zvaničnih izvora.

Takođe, zabranjuje se nazivanje ruskih akcija invazijom ili ratom,a umesto toga, Moskva insistira da se one nazivaju „specijalne vojne operacije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar