U trendu

BBC: Voditeljka nije smela da komentariše Trampove izjave

LONDON – Voditeljka jutarnjeg programa BBC Brekfast Naga Mančeti prekršila je kodeks kritikujući američkog predsednika Donalda Trampa, nakon njegove izjave da četiri političarke „treba da se vrate odakle su došle“, navodi se u saopštenju BBC-a.

Uz toj mediskoj korporaciji kažu da uređivačka politika kuće ne dozvoljava „novinarima da iznose mišljenja o nečijim individualnim postupcima ili motivima da nešto urade – u ovom slučaju predsednika Trampa“.

„To je bio razlog da se žalba delimično usvoji. Takve ocene treba publika da donosi“, navodi se u saopštenju.

Trampovi komentari su „često proglašavani za rasističke i mi smo o tome iscrpno izveštavali“, navode u saopštenju, uz napomenu da je Mančeta ipak otišla preko onog što kodeks dopušta kad je komentarisala Trampove „moguće poteze“ i „potencijalne posledice“ njegove izjave.

„Novinari ne bi trebalo da iznose mišljenja o javnim pitanjima“, kažu u BBC.

Objavljen je i transkript emisije od 17. jula.

Mančeti je sporne komentare iznela u razgovoru sa voditeljem Denom Vokerom u studiju, koji je usledio posle Trampove izjave i tada je rekla da se „svaki put kada su njoj govorili (`vrati se kuci`), kao ženi druge boje kože, to uklapalo u rasizam“.

„Nikoga ne optužujem ovde, ali znate šta znači određena fraza“, rekla je Mančeti.

Kada je korporacija prihvatila žalbu na njen račun, stizala su joj pisma podrške, a lider laburista Džeremi Korbin opisao je odluku BBC kao „zapanjujuću“.

On je na Tviteru napisao da je Naga Mančeti iznela činjenicu i da je govorila o sopstvenom iskustvu sa rasizmom, što ne može biti suprotno bilo kojoj uređivackoj politici.

Ipak, čini se da je Mančeti „prešla granicu“, po mišljenju ljudi iz BBC-ja.

„Kolega je podstakao Mančeti da govori o tome i ona je imala legitimni, lični stav prema toj temi, na osnovu sopstvenog iskustva i opšte upotrebe te fraze“, navodi se u saopštenju, ali i napominje da je očigledno da je Mančeti, uprkos ogradi da `nije tu da daje sopstveno mišljenje` direktno komentarisala i kritički se odnosila prema motivima i potencijalnim posledicama predsednikove izjave, što nije legitimno u diskusiji.

Portparolka BBC je izjavila da Mančeti nije bila dostupna za komentar.

Svi dalje potezi prema voditeljki, inače, ako ih bude, biće objavljeni i objašnjeni, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.