U trendu

Bec domacin konferencije o zabrani atmoskog naoruzanja

BEČ – U Beču će iduće nedelje, od utorka do četvrtka, biti održana prva konferencija članica sporazuma o zabrani nuklearnog naoružanja, koji je od početka prošle godine stupio na snagu.

Viziju sveta bez nuklearnog naoružanja za koju se bori Austrija već godinama, kao i samu konferenciju bojkotuju sve atomske sile, ali će dve članice NATO, koja je nuklearna alijansa – Nemačka i Norveška – kao posmatrači prisustvovati skupu, kojim će predsedavati austrijski diplomata Aleksander Kment.

Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja potpisala i ratifikovala je 61 država sveta.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije ističe da će deo članica na konferenciji biti zastupljeno na ministarskom nivou, a većina na nivou viših državnih službenika.

Na prvoj konferenciji glavna tema će biti donošenje odluka potrebnih za promenu sporazuma.

Ministarstvo ukazuje da je kontekst konferencije potpuno izmenjen zbog rata u Ukrajini, jer prilikom zaključenja sporazuma niko nije mogao predvideti da bi se moglo uopšte i pominjati upotreba taktičkog atomskog naoružanja.

Svet se, zbog toga, smatra Ministarstvo, nalazi pred prekretnicom.

U Evropi se ne nazire odustajanje od nuklearnog naoružanja, već naprotiv preti opasnost da dođe do nove trke u nuklearnom naoružavanju, ali u drugim delovima sveta to nije slučaj.

Austrija želi da iskoristi konferenciju kako bi pojačala pritisak u pravcu zabrane nuklearnog naoružanja.

Uoči skupa, u ponedeljak, Ministarstvo će organizovati ekspertsku konferenciju o humanitarnim posledicama nuklearng naoružanja.

Na tom skupu biće dat sveobuhvatni pregled rizika od nuklearnog naoružanja.

Zvanični Beč smatra da je zabrana nuklearnog naoružanja jedini put koji vodi ka uklanjanju bezbednosnih rizika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.