U trendu

Bećirović i Komšić sa Šmitom o reformama u BiH

SARAJEVO – Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, razgovarali su danas sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom o reformama na evroatlantskom putu BiH, a posebno u kontekstu preporuke Evropske komisije o dodeljivanju kandidatskog statusa BiH, što je i podstrek vlastima u državi za dalji angažman u postizanju reformi.

Kako je rečeno, pred Bosnom i Hercegovinom su važne sedmice, sastanci na visokom nivou sa EU telima i očekivanja su da se donesu pozitivne odluke za put Bosne i Hercegovine ka EU, koje će i građanima biti ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

“OHR ima važnu ulogu da bude u funkciji izgradnje demokratske i pravne države koja ubrzanim koracima ide ka EU. Dodato je da standarde u poštovanju demokratije u EU treba primjenjivati i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu pozitivne poruke i preporuke za kandidatski status Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik za BiH je, dodaje se, poželeo uspešan mandat članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine i izrazio očekivanje da će saradnja sa OHR-om biti tema narednih susreta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.