U trendu

Bećirović: Odlazak Đukanovića i DPS-a je dobra vest i za CG i za region

LJUBLJANA – Direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović izjavio je danas da su rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori pokazali da Milo Đukanović i njegov DPS definitivno odlaze sa političke scene Crne Gore, koju su kreirali više od 30 godina.

Bećirović je u izjavi za Tanjug rekao da je rezultat bio očekivan, jer su promene prisutne od 2020. godine, kada je došlo do pobede antiđukanovićevog i antirežimskog bloka.

Kako je rekao, jučerašnji rezultat je bio isti kao rezultat za ponovljene izbore u gradu Podgorici, odnosno pobedio je antirežimski blok, a zapažen rezultat je imao Pokret Evropa sad iz koga dolazi i drugoplasirani kandidat u prvom krugu Jakob Milatović.

„To je dobra vest i za Crnu Goru i za region, pogotovo što se često naglašavalo da je Crna Gora pod stranim uticajem, da postoje određeni uticaji. Oni sigurno postoje, ali najopasniji za Crnu Goru je Đukanovićev uticaj, tako da je drugi krug izbora 2. aprila šansa da se za vjeki vjekova Crna Gora reši Đukanovića i njegovog DPS-a i da prilika novim demokratskim snagama da vode i kreiraju budućnost Crne Gore“, rekao je Bećirović.

Opasnost od Đukanovića u drugom izbornom krugu vidi u visokoj izlaznosti i mogućeg dovođenja, kako kaže, rezervnih birača.

„On (Đukanvić) planira da dovede 25.000 rezervnih biraća iz inostranstva, pre svega Bošnjaka i Albanaca. Tu je važan oprez da se zauvek zaključi sa režimom Mila Đukanovića“, rekao je Bećirović.

Na pitanje da li misli da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 11. juna i da li će se nakon njih formirati neka nova koalicija, Bećirović kaže da postoji šansa za nove koalicije.

„Trend među biračkim telom je takav da pokazuje da su dve trećine građana za demokratske promene, dok je trećnina u suštini prođukanovićev blok koji želi da Crna Gora nastavi starim putem. Pokazalo se za 33 godine Đukanovićeve vladavine šta je Crna Gora i šta je sve ostvarila. Oni i ne smeju dobiti neku novu šansu jer je bilo 33 godine propuštenih šansi“, rekao je on.

Šmatra i da pre izbora u junu postoji mogućnost da dođe do rekonstrukcije vlade, što je poprilično neobična pojava, ali se, kaže, očekuje povratak premijera Dritana Abazovića iz Vašingtona koji tamo ide 21. marta.

„Tako da ćemo posle toga znati redosled političkih dešavanja u Crnoj Gori“, zaključio je Bećirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.