U trendu

Bela kuća: Bajden i Si o ljudskim pravima i konkurenciji

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je priliku da govori iskreno i direktno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o ljudskim pravima, ekonomskoj konkurenciji i povećanom interesovanju Kine za Tajvan, saopštila je danas Bela kuća.

„Predsednik Bajden je naglasio da će SAD nastaviti da se zalažu za svoje interese i vrednosti i, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, obezbediti da pravila puta za 21. vek unaprede međunarodni sistem koji je slobodan, otvoren i pravedan“, navela je Bela kuća u saopštenju objavljenom danas nakon tročasovnog video sastanka dvojice lidera, prenosi Glas Amerike.

U saopštenju Bele kuće navodi se da SAD podržavaju politiku Jedne Kine, protive se nezavisnosti Tajvana i „snažno se protive jednostranim naporima da se promeni status kvo ili potkopa mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“.

Sve u svemu, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, dva predsednika su razgovarala duže nego što se očekivalo, na dve sesije koje su trajale tri i po sata.

„Čini mi se da je naša odgovornost kao lidera Kine i SAD da obezbedimo da konkurencija između naših zemalja ne pređe u sukob“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je naglasio da zemlje treba da uspostave „zaštitne ograde“ kako bi izbegle sukobe i radile zajedno gde je to moguće na pitanjima kao što su klimatske promene.

To je bilo među ostalim pitanjima o kojima su razgovarali lideri, saopštila je Bela kuća, uz teme koje su uključivale Severnu Koreju, Avganistan i Iran.

O predstojećim pregovorima o denuklearizaciji sa Iranom, visoki zvaničnik administracije rekao je za Glas Amerike da su dve strane razmenile mišljenja o svojim očekivanjima uoči pregovora i da će tražiti načine da osiguraju da pregovori, koji bi trebalo da se nastave krajem meseca, budu produktivni.

Bela kuća je saopštila da je Bajden izrazio zabrinutost za ljudska prava u Sinđangu, na Tibetu, u Hong Kongu i šire, a takođe je preneo kineskom predsedniku neslaganje oko onoga što SAD vide kao „nefer trgovinsku i ekonomsku praksu Kine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.