U trendu

Bela kuća: Blinken će ove sedmice posetiti Britaniju, Irsku, Vijetnam i Japan

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken boraviće u Velikoj Britaniji, Irskoj, Vijetnamu i Japanu od 11. do 18. aprila, saopštila je danas Bela kuća.

Blinken će otputovati u Hanoj, u Vijetnamu, kako bi unapredio ključne razgovore sa vijetnamskim partnerima u vreme proslave 10. godišnjice međusobnog sveobuhvatnog partnerstva, stoji u saopštenju Bele kuće dostavljenom Tanjugu.

On će se sastati sa visokim vijetnamskim zvaničnicima kako bi razgovarali o zajedničkoj viziji povezanog, prosperitetnog, mirnog i otpornog indo-pacifičkog regiona.

Američki sekretar će zatim otputovati u Karuizavu, u Japanu, da bi prisustvovao sastanku ministara inostranih poslova G7 i razgovarao sa svojim kolegama o planiranju puta napred o nizu globalnih pitanja, uključujući nastavak rata Rusije protiv Ukrajine, nuklearno razoružanje i neproliferaciju, hranu i energetsku bezbednost i unapređenje afirmativne vizije za slobodan i otvoren Indo-Pacifik, navela je Bela kuća.

Pre putovanja u Aziju, Blinken će pratiti predsednika SAD Džozefa Bajdena na putovanju u Veliku Britaniju i Irsku od 11. do 14. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.