U trendu

Bela kuća: Iranski vojnici na Krimu pomažu Rusiji u napadima na Ukrajinu

Iranski vojnici su na Krimu gde pomažu ruskim snagama da izvode napade bespilotnim letelicama – „dronovima“ iranske proizvodnje na Ukrajinu, saopštila je danas Bela kuća. 

„Danas možemo da potvrdimo da su ruski vojnici bazirani na Krimu upravljali iranskim dronovima i koristili ih za napade u Ukrajini, uključujući i na Kijev poslednjih dana“, rekao je porptarol Nacionalnog saveta za bezbednost američkog predsedništva Džon Kirbi.

„Procenjujemo da su iranski vojnici bili na terenu na Krimu i da su pomogli Rusiji u tim operacijama. Nemam broj Iranaca koji se nalaze na Krimu“, rekao je on nagoveštavajući da su oni još tamo, uz ruske snage.

Kirbi je rekao da je Rusija do sada dobila desetine „dronova“ i da će nastaviti da ih dobija, i istakao da SAD strahuju da Rusija sada možda pokušava da dodje do iranskog konvencionalnog oružja kao što su rakete zemlja-zemlja da bi ih koristila u Ukrajini.

Kirbi je precizirao da su Iranci u Ukrajini tehničari i nastavnici, a da su ruski vojnici izvodili napadae „dronovima“ kojima je teško oštećena ukrajinska infrastruktura.

„Teheran je sada direktno angažovan na terenu“, rekao je on.

„SAD će uraditi sve da obelodane te isporuke oružja, odvraćati od toga i boriti se protiv toga“, dodao je Kirbi i rekao da će SAD nastaviti oštro da primenjuju sankcije protiv prodaje oružja i Rusiji i Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar