U trendu

Bela kuća najavila uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

VAŠINGTON – Bela kuća je najavila danas dodatne sankcije Rusiji, sugerišući da čak i ako zvanična Moskva ne bude preduzimala dalje akcije u Ukrajini, SAD i američki saveznici nameravaju da nastave da sankcionišu.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Dalip Sing nije precizirao kada se mogu očekivati dodatne sankcije protiv Rusije, ali je predočio koje bi dodatne sankcije SAD mogle da uvedu, pomenuvši i neprekidnu kontrolu ruskog izvoza.

„Ruski gubici će nastaviti da rastu. Narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine je neprihvatljivo“, rekao je Sing u za CNN.

Sing je reagovao i na poziv ukrajinskog ministra spoljnih poslova upućen Vašingtonu da se ne prekida proces uvođenja novih sankcija Rusiji.

„Ponekad se zapitam da li tamo postoji neko žedan sankcija koje su same sebi svrha. Biću jasan: jučerašnjim setom sankcija zadali smo snažan udarac“, rekao je Sing podsećajući na jučerašnje uvođenje paketa sankcija protiv ruskih banaka i oligarha, kao i najavu Nemačke da će zaustaviti sertifikaciju gasovoda Severni tok 2.

Upitan da li je došlo do promene trenutne vojne situacije, Sing je rekao da je na terenu „status kvo“ i ponovio da je Rusija „spremna i pozicionirana“ da pokrene invaziju velikih razmera na veći deo teritorije Ukrajine, sa severa, sa istoka i juga, i da se u tom smislu ništa novo nije dogodilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.