Bela kuća: Rusija u Ukrajini od decembra imala 20.000 mrtvih

Bela kuća je danas iznela nove procene gubitaka Rusije u ukrajinskom ratu, prema kojima je samo od decembra prošle godine imala 100.000 stradalih od čega 20.000 poginulih, dok su Ukrajinci uspeli da osujete opsežan napad ruskih snaga na istoku svoje zemlje.

U iscrpljujućem ratu koji Rusija vodi tako što na protivnika upućuje ogromnu masu ljudstva, najžešće bitke vode se u oblasti Donjeck, u kojoj se ruski najamnici i vojnici muče da opkole Bahmut i skrše nepopustljivu ukrajinsku odbranu u tom gradu.

Portparol nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da se procene ruskih gubitaka zasnivaju na sveže deklasifikovanim obaveštajnim podacima SAD. On, međutim, nije rekao na koji način su obaveštajci formirali te procene.

Borci ruske najamničke formacije Vagner i ruski vojnici tuku se sa ukrajinskim vojnicima od kuće do kuće kako bi uspostavili kontrolu nad „putem života“ – poslednjim drumom koji iz Bahmuta vodi ka zapadu Ukrajine, koji je ključan za snabdevanje branilaca ljudstvom i municijom. Obe strane tvrde da su na tom području imale uspeha poslednjih dana.

General-pukovnik Oleksandar Sirski, koji zapoveda ukrajinskim kopnenim snagama, rekao je da Rusija i dalje ulaže „maksimalne napore“ da zauzme grad, ali da joj to za sada ne uspeva.

„U nekim delovima grada, naše snage su krenule u napad na neprijatelja, i on je napustio svoje položaje“, rekao je Sirski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.