U trendu

Bela kuća: SAD će sledeće sedmice uvesti dodatne sankcije Vagner grupi

VAŠINGTON – SAD će sledeće nedelje uvesti dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj Vagner grupi, za koju američki zvaničnici kažu da je pomagala ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi
rekao je da će Ministarstvo finansija SAD označiti Vagner grupu kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju, preneo je Rojters.

„U skladu s takvom kvalifikacijom mi ćemo nametnuti dodatne sankcije sledeće nedelje protiv Vagnera i njegove mreže podrške na više kontinenata. Tim delovanjem Vagner će biti prepozata kao transkontinentalna pretnja i kroz svoj tekući obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti“, rekao je Kirbi novinarima na brifingu u Beloj kući.

Proglašavanjem Vagnera transnacionalnom kriminalnom organizacijom
prema američkoj izvršnoj naredbi 13581 zamrzava se celokupna američka imovina Vagnera i zabranjuje Amerikancima da obezbeđuju sredstva, robu, ili da pružaju usluge toj grupi.

„Ovim akcijama i mnogima koje će uslediti, naša poruka svakoj kompaniji koje razmatra da pruži podršku Vagneru glasi: Vagner je kriminalna organizacija koja čini rasprostranjena zlodela i krši ljudska prava, i radićeno neumoljivo da identifikujemo, ometemo, razotkrijmo i usmerimo naše delovanje na one koji pomažu Vagneru“, rekao je Kirbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar