Bela kuća: Stejt department u direktnom kontaktu s Moskvom zbog Gerškoviča

VAŠINGTON – Američki Stejt department je u direktnom kontaktu sa ruskom vladom zbog privođenja izveštača „Volstrit džornala“ Evana Gerškoviča u Moskvi, saopštila je danas Bela kuća.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je u kontaktu sa porodicom novinara i njegovim poslodavcem, navodi se u saopštenju Bele kuće.

„Američki državljani koji borave ili putuju u Rusiju treba odmah da je napuste, kako Stejt department i dalje preporučuje“, kaže se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ruska služba bezbednosti (FSB) privela je Evana Gerškoviča, novinara američkog Volstrit džornala, pod optužbom za špijunažu.

Kako navodi FSB, Gerškovič je, „po instrukcijama američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.
Novinaru koji je uhapšen u uralskom gradu Jekaterinburgu, preti kazna do 20 godina zatvora.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao, povodom pritvaranja Gerškoviča zbog špijunaže, da se ne radi o sumnji, već o tome da je novinar „uhvaćen na delu“.

Volstrit džornal odbacio je optužbe ruskih vlasti i zatražio hitno oslobađanje Gerškoviča koga su označili posvećenim i reporterom od poverenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.