U trendu

Belgija 18. aprila ukida zabranu prekograničnih putovanja

BRISEL – Belgija bi sledeće nedelje trebalo da ukine zabranu prekograničnih putovanja uvedenu u cilju zaustavljnja širenja novih sojeva virsa Kovid-19, dok će zabrana rada ugostiteljskih objekata u zemlji najverovatnije potrajati i tokom maja.

Belgija je u februaru zatvorila svoje granice za sva nebitna putovanja, a ta mera bi trebalo da bude suspendovana 18. aprila, najavio je belgijski ministar zdravlja, Fran Vanderbruk.

Odluku o ukidanju restrikacija na putovanja van zemlje trebalo bi da donese belgijski Konsultativni komitet na sastanku u sredu.

Do ukidanja restrikcije na putovanja dolazi nakon stabilizacije brojeva novoinficiranih virusom Kovid-19 u Belgiji, kao i zbog ubrznja kampanje vakcinacije.

Do sada je vakcinu protiv Kovid-19 u Belgiji primilo oko 1,8 miliona ljudi, odnosno 20 odsto odrasle populacije, a zvaničnici najavljuju da će sledeće nedelje još pola miliona građana biti vakcinisano.

Sledeće nedelje bi i đaci u Belgiji trebalo da se vrate u školske klupe, ali se to ne može očekivati i za goste restorana i barova u Belgiji koji su potpuno zatvoreni jos od oktobra prošle godine.

„Ne bismo trebalo da igramo poker s kapacitetima i mogućnostima naših bolnica“, poručio je ministra zdravlja Vanderbruk, pred sastanka belgijskog Konsultativnog komiteta o popuštanju restriktivnih mera u zemlji.

U Belgiji je u nedelji od 1. do 8. aprila beleženo u proseku 3.558 novoinficiranih ljudi na dnevnoim nivou, što je za 20 odsto manje u odnosu na prosek nedelje pre toga.

Istovremeno, prosek dnevnih hospitalizacija zbog infekcije Kovid-19 u Belgiji je pao za tri procenata u odnosu na prethodnu nedelju i sada iznosi 254.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Belgiji od početka pandemije je 925.476, od čega je premilo 23.473 osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.