U trendu

Belgija: EU odgovor mora biti na nivou napada Rusije

BRISEL, 24. februara ( Tanjug) – Najviši Belgijski zvaničnici osudili su danas napad Rusije na Ukrajinu , a šefi diplomatije Belgije Sofi Vilmes, ocenjuje da je u pitanju ”rat i invazija”.

„Ako danas ne možemo da koristimo ove reči, onda ne znam kada možemo. Ovo je napad Rusije na Ukrajinu bez presedana”, kaže belgijska ministarka spoljnih poslova.

Vilmes je u Briselu izjavila da je ”dramatična situacija na pragu Evrope“ i poslala poruku podrške ukajinskom narodu.

„Podržavamo ih od početka i to moramo da činimo i dalje. Moramo dati odgovor na nivou ovog napada bez presedana”, kaže Vilmes.

Istovremneo, mlađi belgijski ministar za migracije i azil, Semi Mahdi, pozvao je belgijsku vladu da prestane da izdaje vize svim ruskim građanima, uključujući studente, radnike i turiste.

„Neoprezni napad Rusije primorava nas da budemo oprezni prema Rusima koji žele da dođu u Belgiju. U ovom trenutku Rusi ovde nisu dobrodošli, opšta zabrana viza za Ruse ne bi trebalo da bude tabu“, rekao je Mahdi u saopštenju.

Belgijski premijer Aleksandar de Kro za sada nije dao nikakve konkretne komentare o ovom pitanju.

Belgijska vlada je od jutros u konsultacijama, a De Kro bi večeras trebalo da se sastane sa liderima EU 27 kako bi doneli odluku o novom paketu evropskih sankcija protiv Rusije.

Belgijski nacionalni mediji javljaju da je De Kro već u kontaktu premijerkom Estonije, Kajom Kalas, gde su belgijski avioni F-16 stacionirani u okviriu vojne patrole NATO-a nad baltičkim nebom zapadno od Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.