U trendu

Belgija predstavila sedam mera za borbu protiv narkotika

BRISEL – Belgija je predstavila savezni akcioni plan od sedam tačaka za borbu protiv narkotika, objavili su premijer Aleksandar de Kru i nekoliko ministara na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Neke od mera su već bile objavljene, ali je na konferenciji za novinare u četvrtak predstavljen plan koji sadrži sedam tačaka, prenosi Euraktiv.

Ime nacionalnog komesara za droge će biti objavljeno danas, objasnio je ministar De Kru.

Nove policijske snage biće raspoređene u luci Antverpen, gde je prošle godine zaplenjeno skoro 110 tona kokaina, i biće angažovano više carinskih agenata, a vlada će obezbediti modernu opremu za skeniranje kako bi osigurali da se kontejneri visokog rizika uspešno skeniraju.

Ljudi na osetljivim pozicijama, koji rade za belgijske luke, poput izvršnih direktora i vozača će biti podvrgnuti skriningu, koji će izvesti Federalna policija, Opšta obaveštajna i bezbedna služba i Državna bezbednost.

Taj proces, koji će obuhvatiti skrining preko 16.000 ljudi, već je počeo, dodao je ministar.

Da bi uspešno pratila novac od droge, vlada će da kroz parlament obezbedi predlog kojim bi se održala uloga lokalnih vlasti u zatvaranju preduzeća povezanih sa aktivnostima nezakonitog pranja novca.

Predlozi će takođe uticati na korisnike droga jer vlada želi da im izrekne veće kazne i obavezu da budu upućeni u službu za pomoć.

Za korisnike kokaina kazna bi mogla da dostigne 1.000 evra, za posedovanje kanabisa fiksna kazna će ostati 75 evra za do 10 grama i 150 evra za do 20 grama.

Trenutno plaćanje kazne za posedovanje droge više se neće primenjivati isključivo na muzičke festivale, već će se proširiti na ceo javni prostor.

U svom planu od sedam tačaka, savezna vlada takođe kaže da želi dalje da se razvije saradnja sa drugim zemljama i lučkim operaterima u pogledu carine i policije.

Saradnja će biti predmet današnjeg sastanka sa vlastima Holandije, još jedne zemlje koja je veoma pogođena ovim fenomenom, a jedno od pitanja o kojem će raspravljati je bezbednosti visokorizičnih kontejnera iz Latinske Amerike koji stižu u Belgiju i Holandiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar