U trendu

Belgija: Preti novi talas uprkos visokoj vakcinaciji

BRISEL – Belgijska vlada upozorila je danas da bi zemlja mogla biti na korak od još jednog velikog porasta slučajeva kovida-19 uprkos visokoj stopi vakcinacije.

Iako je vlada nedavno ublažila obaveznu upotrebu maski za lice, ponovo pocinje da ohrabruje stanovništvo da ih koristi za suzbijanje porasta slučajeva, što podseća na prva tri talasa u poslednjih godinu i po dana, prenosi agencija AP.

„Očigledno smo u četvrtom talasu. Suočićemo se sa velikim porastom infekcija i nažalost prijema u bolnicu“, izjavio je belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbruke za mrežu VRT.“

Vlada je ovog meseca ublažila neka ograničenja, omogućavajući između ostalog veći broj događaja u zatvorenom prostoru i ukidanje zahteva za nošenjem maski u barovima.

Belgija, država sa 11 miliona stanovnika, ponovo ima preko 3.000 infekcija dnevno, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na nedelju ranije.

Trenutan prijem u bolnice se kreće oko 80 dnevno, što je povećanje od preko 40 odsto.

Čak i ako se ukupnim brojem i dalje može upravljati, postoji zabrinutost da će kriva ponovo porasti, iako je 85 odsto odrasle populacije vakcinisano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar