U trendu

Belgija: Pretres i privođenja u istrazi za korupciju u EP

BRISEL – Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u okviru istrage otvorene sredinom jula ove godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara, otkrivaju danas belgijski listovi „Suar“ i „Knak“.

Dve javne ličnosti, uključujući bivšeg italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu iz grupe socijalista i demokrata jutros su privedene.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 14 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni „u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca“.

Na pitanje ova dva lista, kancelarija federalnog tužioca je navela da istražitelji sumnjaju da jedna zalivska zemlja „pokušava da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta“, preko „plaćanja značajnih suma novca ili nuđenjem značajnih poklona trećim licima koja imaju značajnu političku i/ili stratešku poziciju u Evropskom parlamentu“.

Tužilaštvo ne pominje Katar u svojim saopštenjima, ali „Suar“ i „Knak“ navode da su dobili kredibilnu informaciju da se radi o toj zemlji.

Privedeni su, prema saznanjima medija, bivši evropski socijalistički poslanik Italijan Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Luka Visentini je u novembru izabran za generalnog sekretara Konfederacije sindikata iz celog sveta koja predstavlja ukupno više od 200 miliona radnika.

Istražni sudija treba da donese odluku o eventualnom hapšenju u roku od 48 sati.

U pretresima je zaplenjeno 600.000 evra u gotovini otkriveno u briselskoj rezidenciji bivšeg evroposlanika, kao i kompjuterska oprema i telefoni.

Pres služba Evropskog parlamenta nije htela da komentariše „pravni postupak koji je u toku“ i navela da sarađuje sa nacionalnim vlastima kao i uvek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar