U trendu

Belgija: U katedrali održana revija svešteničkih odora

BRISEL – Obučeni u raskošnu svešteničku odeću, manekeni volonteri koračali su pistom uz muziku za orgulje u katedrali u belgijskom gradu Turne, što je bio deo promocije „verskog stila odevanja“.

Neobična revija koju je organizovala katedrala deo je nastojanja da promoviše svoju kolekciju „verskog tekstila“, za koji kažu da je najbogatiji u Belgiji.

Sadržavala je oko 30 odevnih predmeta uključujući liturgijske pelerine izvezene zlatnim i srebrnim koncem, preneli su lokalni mediji.

Ovo je bilo prvi put za 50 godina da je odeća prikazana javnosti, rekao je istoričar katedrale Mišel-Aman Žak.

Rudi Opsomer, predsednik „Prijatelja katedrale Turne“, rekao je da se odeća obično čuva u odajama crkve, daleko od očiju javnosti.

„Bila je šteta što predmeti nisu više vidljivi široj javnosti, to je prilika da vidite stvari izvan religioznog aspekta ove odeće“, rekao je Opsomer.

Tokom revije, modeli su predstavili odevne predmete koji su prikazali evoluciju svešteničkog ruha od 17. do 21. stoleća.

Ornamenti koji datiraju iz 15. veka i koji se čuvaju u katedrali bili su previše krhki da bi bili prikazani.

Opsomer je rekao da, budući da se odeća smatra svetom, ne mogu je nositi ljudi osim verskih službenika. Crkvena tradicija obavezuje osoblje katedrale da spali odeću kada se istroši.

Biskup crkve Arpinji rekao je da događaj nije bio način da se crkva pohvali svojim prošlim bogatstvima, već da pokaže kako institucija prati kulturne i umetničke pokrete kroz vreme.

„Činjenica da pokazujemo nacionalnu baštinu crkve društvu je divna stvar,“ rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.