Belgiji prepolovljenje isporuke Astra Zenka vakcina

BRISEL, 24. januara ( Tanjug) – Belgija bi u prvom kvartalu 2021. godine trebalo da dobije 650.000 doza britansko-švedske vakcine AstraZeneka, umesto dogovorenih 1,5 miliona doza, saopštile su belgijske vlasti.

Ministar zdravlja Frank Vandenbruk upozorio je danas da farmaceutske kompanije za proizvodnju vakcina trenutno imaju ”monopl na tržištu“, a da su zemlje članice EU u ”zasvisnom položaju”.

Pre AstraZeneke, koja jos čeka na odobrenje Evropske agencije za lekove za stavljanje u promet vakcine protiv kovid-19, smanjenje isporuka doza za EU najvio je američki Fajzer, prva kompanja čije su vakcine dobile ”zeleno svetlo” u EU.

„Postoji mnogo neizvesnosti i ljudi moraju da shvate da će strategija vakcinacije morati neprestano da se preispituje. Fazjer i AstraZeneka čine ovaj zadatak izuzetno teškim“, rekao je Vanderbruk.

On je pozvao Evropsku komisiju, koja je, u ime zemlja članica o vakcinama pregovarala s farmaceutskim kompanijama, da ”zauzme čvršći stav“ i ”zahteva ispunjavanje dogovoreno”.

Evropska komisija je do sada potpisala ugovore za oko 2,3 milijarde doza vakcina različitih proizvođača, od čega 400 miliona doza od kompanije AstraZeneka s dogovorenom isporukom od 100 milona doza u prvom kvartalu ove godine.

Belgija je naručila ukupno 7,7 miliona doza AstraZeneka, dva miliona Moderne i 12,5 miliona doza Fazjera.

Od početka januara u Belgiji je vakcinisano 183.387 građana, odnosno dva procenta ukupne populacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.