U trendu

Belgijski kandidat za EU komesara Didije Rejnders osumnjičen za korupciju

Belgijski kandidat za novog evropskog komesara, ministar spoljnih poslova Didije Rejnders, suočen je sa preliminarnom istragom u vezi sa optužbom za pranje novca u Demokratskoj Republici Kongo, objavile su belgijske vlasti i novine, a prenose danas hrvatski mediji.

Optužbe je izneo bivši pripadnik belgijske obaveštajne službe, saopštilo je belgijsko državno tužiteljstvo u subotu, odbijajući da otkrije više pojedinosti.

Belgijski listovi Eko (L’Echo) i De Tijd prvi su o tome pisali u subotu.

Istraga je u vrlo ranoj fazi, ali dogadja se u vreme dok on pokušava da postane evropski komesar zadužen za pravosudje.

Kandidati za komesare moraju da prodju saslušanja pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta, koja počinju 30. septembra.

Ako na saslušanju neko od kandidata ne zadovolji evroposlanike, novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon den Lajen može da traži da se zameni kandidat ili da reskira da ide na plenarno glasanje s mogućnošću da padne cela ekipa, piše hrvatski Nacional na svom sajtu.

Evropski parlament na plenarnoj sednici može odbaciti celu Komisiju, ali ne može pojedine kandidate za komesare.

Rejnders je član belgijske frankofone liberalne stranke Reformski pokret (MR). Bio je ministar finansija od 1999. do 2011, a od 2011. do 2019. ministar spoljnih poslova. Njegovim odlaskom i odlaskom Šarla Mišela, koji od 1. decembra preuzima dužnost predsednika Evropskog saveta, belgijski frankofoni liberali gube dvojicu najvažnijih političara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.