U trendu

Belorusi glasali, Rusija sada moze da postavi nuk. oruzje

MINSK – Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promenu ustava kojom se odobrava predlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije.

Ovim potezom, dodaje „Gardijan“, bi teoretski bilo dozvoljeno Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusku teritoriju prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, a odluka sa referenduma će stupiti na snagu deset dana nakon što se objavi u Službenom listu, ističe ruska agencija RIA Novosti.

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je u subotu rekao da ukoliko zapad razmesti nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, odnosno, na granice Belorusije, onda će on zatražiti od ruskog kolege Vladimira Putina da vrati Minsku nuklearno oružje, kojeg se Belorusija odrekla bezuslovno.

Prema agenciji RIA, predsednik Centralne izborne komisije Belorusije Igor Karpenko, kazao je da je 65,16 odsto birača glasalo za ustavne promene.

Zapad je već rekao da neće priznati rezultate referenduma.

Kaprenko je dodao da je 10,07 odsto glasalo protiv ustavnih promena.

„Ukupno je 4,440.813 ljudi, odnosno 65,16 odsto ljudi glasalo za promenu ustava, a 686.165 ljudi, ili 10,07 odsto je glasalo protiv“, precizirao je Karpenko, prenela je agencija TAS S.

Na referendum je izašlo 78,63 odsto glasača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.