U trendu

Belorusija nastavlja sa procesom verifikacije naoruĹžanja

LONDON – Ministarstvo odbrane Belorusije saopĹĄtilo je danas da ta zemlja, nakon dvogodiĹĄnje pauze izazvane pandemijom korona virusa, nastavlja aktivnosti u okviru procesa verifikacije prema postojećim međunarodnim sporazumima o kontroli naoruĹžanja.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je poslalo obaveštenje državama članicama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da namerava da nastavi verifikacije na bazi reciprociteta, prenosi Rojters.

Belorusija, bliski saveznik Rusije, obustavila je 2020. godine inspekcije naoruĹžanja zbog pandemije.

Zbog pojačanih tenzija između Evrope i Belorusije, posebno zbog uloge te zemlje u invaziji Rusije na Ukrajinu, članice OEBS pozvale su Minsk da ponovo primi inspektore za verifikaciju zaliha oružja.

Belorusija je prošle nedelje saopštila da brojne druge zemlje, uključujući susednu Poljsku, saveznicu u NATO, još uvek nisu obnovile inspekcije naoružanja preko OEBS.

Ambasada Belorusije u Beču, koja predstavlja Minsk pri OEBS, optužila je Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu da politizuju ovo pitanje i da odbijaju da razgovaraju o pitanjima kontrole naoružanja, javila je državna novinska agencija Belta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.