U trendu

Belorusija pooštrila kontrolu na granici sa Litvanijom zbog migranata

Beloruska agencija za zaštitu granice saopštila je danas da je pooštrila kontrolu duž svoje granice sa Litvanijom kako bi sprečila litvanske vlasti da vraćaju migrante nazad u Belorusiju.

Litvanija, članica Evropske unije, suočila se sa prilivom uglavnom iračkih migranata u poslednjih nekoliko meseci. Ona je optužila vladu beloruskog autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka za priliv migranata u znak osvete za sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog preusmerenja komercijalnog aviona na Minsk radi hapšenja opozicionara.

Lukašenko je u četvrtak odgovorio naredbom odbrambenim i bezbednosnim agencijama da „zatvore svaki metar granice “ kako Litvanija ne bi vratila migrante nazad u Belorusiju.

Vlasti u Belorusiji su ove sedmice tvrdile da su irački migranti prisilno proterani iz Litvanije i vraćeni u Belorusiju imali povrede, uključujući ujede pasa, te da su morali da budu hospitalizovani.

Poljske vlasti su takođe optužile Belorusiju da šalje sve veći broj migranata preko granice.

Maciej Vasik, zamenik ministra unutrašnjih poslova, optužio je Belorusiju da koristi migrante kao „živo oružje“ u „hibridnom ratu“.

On je za poljske medije rekao da vlasti taj potez vide kao osvetu zbog odluke Varšave da ove nedelje da utočište Kristini Timanovskoj, beloruskoj atletičarki koja je odbila da se vrati kući sa Olimpijskih igara u Tokiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.