U trendu

Belorusija šalje u Siriju 200 vojnika koji će delovati zajedno sa ruskim snagama

Belorusija planira da pošalje u Siriju do 200 vojnika koji će delovati zajedno sa ruskim snagama u toj zemlji, navodi se u danas objavljenom dokumentu vlade Rusije.

U nacrtu sporazuma Rusije i njene saveznice Belorusije, koji je podržao ruski premijer Mihail Mišustin, navodi se da će beloruski vojnici raditi na pružanju „humanitarne pomoći“ stanovništvu izvan zona borbenih dejstava.

Rusija izvodi vojne operacije u Siriji od 2015. godine, kada se udružila sa Iranom kako bi pomogla vladi sirijskog predsednika Bašara Asada da povrati kontrolu nad većim delom zemlje, razorene građanskim ratom.

Planirano razmeštanje beloruskih vojnika u Siriji odražava sve tešnje odbrambene veze Minska i Moskve, dve susedne savezničke zemlje.

Rusija je poslednjih nedelja premestila vojnike iz Sibira i sa Dalekog istoka u Belorusiju zbog zajedničkih vojnih vežbi. To premeštanje vojnika povećalo je strahovanja Zapada i Kijeva od moguće ruske invazije na Ukrajinu, blizu čije granice je Moskva ranije razmestila oko 100.000 vojnika.

Autoritarni lider Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se od uvođenja oštrih zapadnih sankcija Minsku sve više oslanja na političku i finansijsku podršku Kremlja, zalaže se za bliže odbrambene veze sa Rusijom. On je nedavno ponudio Rusiji da razmesti nuklearno oružje u Belorusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar