U trendu

Belorusija za 10 dana zatvara granice

MINSK – Belorusija će zatvoriti kopnene granice za svoje građane do kraja ovog meseca u sklopu mera u borbi sa COVID-19, saopštila je vlada.

Odlukom o zatvaranju granica stanovnicima Belorusije biće zabranjeno da putuju izuzev ako to putovanje nije poslovno ili radi studija, a zabrana će stupiti na snagu 10 dana od objavljivanja odluke, prenosi Rojters.

Vozači međunarodnih kamiona i diplomate biće izuzeti od zabrane, dok će strancima i dalje biti omogućen ulazak u zemlju ali će morati 10 dana u karantin.

U ovom trenutku nije precizirano kada će kopnene granice ponovo biti otvorene.

Do srede belorusko ministarstvo zdravlja prijavilo je zvanično 152.453 slučaja infekcije i 1.230 umrlih od virusa.

Zatvaranje granica kritikovala je opozicija uporedivši ih sa sovjetskom „gvozdenom zavesom“ i tvrdeći da je pravi razlog što previše ljudi želi da pobegnu od represivnog režima, navodi Rojters.
Belorusija se suočava sa odlivom mozgova, a susedne zemlje od Ukrajine do Baltika privlače ljude i kompanije ubrzanim imigracionim postupcima i poreskim olakšicama.
Premijer Roman Golovčenko rekao je ranije ovog meseca da će Belorusija raditi na zaustavljanju odlaska ljudi, poručivši da vlasti žele da spreče odliv mladih posebno, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.