U trendu

Beloruska opozicija: Protaševića primorali da hvali Lukašenka

VARŠAVA – Beloruska opozicija je danas saopštila da je uhapšeni beloruski opozicioni novinar Roman Protaševič bio primoran da se pojavi na video snimku na državnoj televiziji, gde je plakao i hvalio predsednika države Aleksandra Lukašenka.

U devedesetominutnom video snimku objavljenom u četvrtak, Protaševič se pokajao zbog svojih opozicionih aktivnosti i rekao da poštuje predsednika Lukašenka kao „čoveka sa petljom.“

Njegovi saradnici su besno reagovali, optuživši beloruske vlasti da su primorale Protaševiča da „ocrni sebe i da odbaci opoziciju“.

Govoreći tokom posete Poljskoj, Svetlana Tihanovska, glavni opozicioni protivkandidat Lukašenku na izborima prošlog avgusta, rekla je da su Protaševič i ostali kandidati sa video snimka iz pritvora „zasigurno mučeni i maltretirani“.

Portparolka Tihanovske Ana Krasulina je rekla da Protaševiča drže kao taoca.

„Dao je izjave pod jakim psihološkim i fizičkim pritiskom, i verovatno, pod nekim drogama. Zahtevamo momentalno puštanje Romana, koga Lukašenkov režim koristi kao igračku i instrument da ucenjuje beloruske demokratske snage“, izjavila je Krasnulina.

Protaševič je uhapšen 23. maja kada je avion sa linije Atina-Vilnjus preusmeren i prisiljen da sleti u Minsk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.