U trendu

Beloruski ministar: Za sukob u Ukrajini kriv Zapad

NJUJORK – Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej izjavio je da kolektivni Zapad snosi krivicu za sukob u Ukrajini.

Makej je to rekao u govoru na 77. sednici Generalne skupštine UN, navodeći da je Zapad ovaj sukob učinio neizbežnim ne samo svojom politikom širenja NATO-a, već i odbijanjem da razmotri predloge svojih protivnika, preneo je Sputnjik.

Šef beloruske diplomatije dodao je da Belorusija mnogo i svuda govori o sukobu u Ukrajini.

„Ne možemo da se ponašamo drugačije. Sukob se dešava pred našim vratima i veoma smo tužni kada vidimo kako je bratski ukrajinski narod postao žrtva geopolitičkih igara kolektivnog Zapada“, objasnio je on.

Smatra da Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica NATO-a ni kao članica Evropske unije i da su je novi „pokrovitelji” jednostavno iskoristili u velikoj igri protiv Rusije.

Beloruski ministar je podsetio da Minsk od 2014. godine čini i nastavlja da ulaže sve moguće napore da uspostavi mir u Ukrajini.

„Uvereni smo da se pitanja i prekida vatre i sveobuhvatnog strateškog mirnog rešavanja situacije oko Ukrajine u širokom kontekstu regionalne i globalne bezbednosti mogu postići samo za pregovaračkim stolom. Nema alternative pregovorima, ocenio je ministar.

On je naveo da „kao sused i pogođena strana, Belorusija treba da bude sastavni deo i pregovaračkog procesa i konačnih bezbednosnih garancija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.