Beloruski opozicionar pokušao da se ubije na suđenju

MINSK – Beloruski aktivista Stepan Latipov, uhapšen u protestima prošle godine, pokusao je danas samoubistvo tokom sudskog ročišta u Minsku, u znak protesta zbog pretnji vlasti da će goniti njegovu rodbinu.

Beloruski aktivista sebi je olovkom naneo povredu u predelu vrata tokom sudskog saslušanja dok je sedeo u prostoru za optužene, saopštio je centar za ljudska prava Viasna u Belorusiji, prenosi AP.
Video snimci objavljeni na internetu pokazuju kako Latipova izvode iz zgrade u glavnom gradu Belorusije i smeštaju u vozilo hitne pomoći.

On je hospitalizovan i uveden u indukovanu komu, saopštila je Visana.

Pre nego što se povredio, Latipov je potvrdio ocu da su tokom sudskog postupka istražitelji pretili otvaranjem krivičnih slučajeva protiv njegove rodbine i saradnika ako ne prizna krivicu.

Latipov se suočava sa optužbama za kršenje javnog reda, pružanje otpora policiji i druge radnje za koje je predviđena zatvorska kazna do 10 godina, a u zatvoru je bio od septembra, kada je uhapšen tokom masovnih protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Proteste je pokrenula opozicija nakon što je Lukašenko osvojio šesti mandat na izborima u avgustu koje opozicija nije priznala uz tvrdnju da su namešteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.