U trendu

Benet: Izrael se godinama nije ovako naoružavao

TEL AVIV – Premijer Izraela Naftali Benet rekao je danas da se izraelske odbrambene snage (IDF), bezbednosne službe, trenutno naoružavaju na način na koji to nisu činili godinama.

Benetovi komentari su došli nakon što su IDF saopštile da se intenzivno spremaju na potencijalne vojne udare na iranska nuklearna postrojenja, usled bojazni da bi razgovori Teherana i svetskih sila u Beču o povratku u nuklearni program iz 2015. godine mogao da rezultuje sporazumom koji Tel Aviv smatra neprihvatljivim, preneo je „Tajms of Izrael.“

„Ulažemo u naoružavanje IDF-a i celu odbranu. Rekao bih da ovakvo naoružanje Izrael nije video godinama. Važno je za naš oporavak, i drago mi je zbog toga, odlučan sam da se to brzo sprovede“, kazao je Benet pred Odborom parlamenta za spoljna pitanja i odbranu.

On je ponovio da Izrael neće biti obavezan eventualnim nuklearnim sporazumom sa Iranom i uradiće sve što treba da osigura svoju bezbednost.

„Kada je reč o razgovorima u Beču, nuklearnim razgovorima – zaista smo zabrinuti. Važno je da razjasnim nešto, da ne bude pogrešno protumačeno. Izrael nije deo (bečkog) sporazuma, nije vezan njime ukoliko se potpiše“, dodao je on.

Kako navodi agencija Rojters, indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma nastavljeni su pre nedelju dana u Beču.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je u petak da je napredak u pregovorima postignut, iako vreme ističe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.