U trendu

Benet Merkelovoj: Iran naoružan atomskom bombom je egzistencijalni izazov za Izrael

Premijer Izraela Naftali Benet ocenio je danas na sednici vlade kojoj je prisustvovala gošća kancelarka Nemačke Angela Merkel, da svet ne može biti neutralan u odnosu na Iran.

„Iranski nuklearni program je napredovao dalje nego ikad. Svet čeka, Iranci kupuju vreme i centrifuge se okreću“, rekao je Benet, upozorivši da izgledi da se Iran naoruža nuklearnim oružjem nisu samo strateški već egzistencijalni izazov za Izrael.

Merkel je doputovala kasno sinoć u oproštajnu posetu Izraelu i rekla da je imala sreću da odigra ključnu ulogu u jačanju odnosa dve zemlje posle strahota holokausta u Drugom svetkom ratu u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Kancelarka Nemačke doputovala je sedmi put u Izrael na kraju 16-godišnjeg mandata obeleženog gotovo nepokolebljivom podrškom Izraelu.

Ne očekuje se da će njen eventualni naslednik izmeniti taj pristup.

Nemačka je igrala važnu ulogu u sklapanju nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana 2015. godine.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp se uz podršku Izraela povukao iz tog sporazuma 2018, a administracija novog američkog lidera Džozefa Bajdena pokušava da ga obnovi čemu se izraelski lideri protive.

Pozdravljajući kancelarku premijer Benet ju je opisao kao velikog prijatelja Izraela.

„Odnosi Nemačke i Izraela su bili jaki, ali tokom vašeg mandata nikada nisu bili jači. Postali su više od savezništva. Postali su istinsko prijateljstvo zahvaljujući vašem liderstvu. Mi se radujemo još većem jačanju u poslovnim odnosima, nauci, obrazovanju, zdravstvu i naravno bezbednosti“.

Merkel je rekla je sreća što je posle tragedije holokausta bilo moguće da Nemačka i Izrael uspostave odnose sadašnjeg nivoa.

Ona je istakla da će bezbednost Izraela „uvek biti od centralne važnosti i centralna tema svake Vlade Nemačke“.

Izrael je osnovan posle holokausta 1948. godine,a dve zemlje su uspostavile diplomatske odnose tek 1965. godine, ali su tokom decenija te veze jačale.

Nemačka je postala glavni izraelski trgovinski partner u Evropi.

Osim toga Vlada Nemačke je obezbedila solidnu podršku Izraelu tokom ratova i diplomatskih kriza.

Odnosi Merkelove i bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua bili su ponekad hladni, izmedju ostalog zbog razlike u odnosu na palestinsko pitanje.

Novi premijer Izraela Benet, kao ni Netanjahu ne podržava osnivanje nezavisne Palestine za razliku od Nemačke. Te razlike medjutim ne utiču na šire odnose.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.