U trendu

Benet traži od Saveta bezbednosti UN mere protiv Irana

TEL AVIV – Izraelski premijer Naftali Benet pozvao je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme mere protiv Irana zbog eskalacije nuklearnog programa te zemlje.

Benet je govorio na konferenciji u Jerusalimu, na kojoj je sugerisao da je ponašanje Irana problem svake nacije, kao i da je to podložno globalnoj odgovornosti, prenosi agencija AP.

Nakon što su pregovori između Teherana i svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma zastali ranije ove godine, Iran je prekršio ograničenja utvrđena sporazumom.

Benet je svoj argument preneo i drugim liderima, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačku kancelarku Angelu Merkel, a to je da Iran krši osnovne međunarodne obaveze nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Odlazeća nemačka kancelarka, koja je u nedelju imala poslednju zvaničnu posetu Izraelu, rekla je da Nemačka ostaje posvećena oživljavanju sporazuma, što je, međutim, korak kojim se Izrael protivi.

Benet se prošlog meseca sastao sa Bajdenom, prvi put u njihovim svojstvima premijera i predsednika.

Prioritet njegove posete Beloj kući bio je da ubedi Bajdena da se ne vrati nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom, tvrdeći da je Teheran već napredovao u obogaćivanju uranijuma i da bi ublažavanje sankcija dalo Iranu više mogućnosti da podrži izraelske neprijatelje u regionu, navodi AP.

Izrael je obećao da će, ukoliko zatreba, delovati jednostrano protiv Irana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.