U trendu

Benon okuplja nacionaliste, planira novi politički poredak

VAŠINGTON – Bivši strateg američkog predsednika Donalda Trampa, Stiv Benon, pokušaće da napravi široki savez nacionalističkih lidera i partija u Evropi, kako bi na izborima za Evropski parlament sledeće godine osvojili dovoljno mesta da mogu da blokiraju odluke proevropskih stranaka.

Benon, koji je pomogao uspostavljanje novog političkog poretka u SAD, pre nego što je pao u Trampovu nemilost, sada pokušava da povrati staru slavu, ali u Evropi.

Planira, kako piše Blumberg, turneju po nekoliko evropskih država ove nedelje kako bi namamio populističke lidere i stranke u savez, što bi im omogućilo bolji rezultat na izborima za EP u maju sledeće godine.

Zajedno sa belgijskim političarem Mišelom Modrikamenom osnovao je „Pokret“ koji se zalaže za nacionalni suverenitet, jače granice, veća ograničenja po pitanju migracija i borbu protiv radikalnog islama.

Benon želi da u EP ima dovoljno poslanika, bar jednu trećinu, sa istim uverenjima, kako bi mogli da „komanduju negacijom“ i da blokiraju proevropske grupe.

Pokret će strankama ponuditi besplatne usluge pred izbore – analize podataka, anketiranja, slanja poruka i upravljanja projektima, ali, kako navodi, neće uticati na izbor kandidata i neće nametati političke platforme strankama.

Pokretu su se za sada priključile ultradesničarske italijanske stranke Liga i Italijanska braća.

Benon i njegov „Pokret“ predstavljaju „pretnju“ za francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je najavio da će voditi proevropske partije protiv nacionalističkih.

Modrikamen navodi da je Makronovo obećanje za njih „savršena stvar“, te ističe i da su nedavni događaji u EP pomogli evropskim populistima, poput prošlonedeljnog glasanja protiv premijera Mađarske Viktora Orbana, koje je, kaže, od Orbana stvorilo „iskonskog lidera“.

Najava podrške „Pokreta“ pojačava verovatnoću da će u maju na izborima doći do velikog okršaja populističkih partija, koje su već postigle iznenađujuće uspehe u Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Francuskoj i Švedskoj s jedne strane i liberalnog establišmenta koje predvode Makron i lideri zemalja Beneluksa s druge.

Benon i Modrikamen planiraju da održe osnivačku konvenciju „Pokreta“ u Briselu krajem novembra, a krajnji plan je da imaju saveznike u svim zemljama EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar