U trendu

Benon osuđen na četiri meseca zatvora 6.500 dolara

VAŠINGTON – Stiv Benon, savetnik bivšeg predsednika SAD Donada Trampa, osuđen je danas na četiri meseca zatvora zbog odbijanja da sarađuje sa Komitetom koji istražuje prošlogodišnji napad na Kapitol od strane pro-Trampovih pristalica.

Okružni sudija Karl Nikols je, takođe, naložio Benonu da plati kaznu od 6.500 dolara, preneo je Rojters.

Porota je u julu osudila Benona po dve tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa jer nije dostavio dokumente niti svedočio.

Za svaku od dve tačke predviđena je kazna od najmanje mesec dana, a najviše godinu dana zatvora i novčana kazna do 100.000 dolara.

Tužioci su u ponedeljak zatražili od sudije da osudi Benona na šest meseci zatvora, dok su Benonovi advokati tražili uslovnu kaznu.

Porota sačinjena od osam muškaraca i četiri žene osudila je Banona zbog odbijanja da svedoči ili da dostavi dokumente koje je tražila komisija Predstavničkog doma koja je ispitivala napad na Kapitol izveden 6. januara 2021. i napore Trampovih saveznika da ponište njegov izborni poraz 2020. godine.

Benon je bio jedan od ključnih Trampovih savetnika tokom predizborne kampanje 2016. godine, a zatim je bio strateg Bele kuće tokom 2017. godine, pre spora sa Trampom, preneo je Glas Amerike.

NJihovi odnosi kasnije su poboljšani.

Hiljade ljudi upale su u Kapitol 6. januara 2021, posle vatrenog govora u kome je Tramp poručio da je izbore izgubio zvog velike prevare i krađe glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.