U trendu

Ber:Austrijska obaveštajna služba je zastarela

BEČ – Austrijska obaveštajna služba potpuno je zastarela i ne može dovoljno zaštiti građane od terorizma i drugih opasnosti, upozoravaju eksperti.

Šef Službe za zaštitu ustavnosti I borbu protiv terorizma (LVT) pokrajine Štajerske Rupert Majksner takvu analizu dao je o ustanovi koju predvodi.

On je ukazao da u Štajerskoj ima 14 džamija koje rade suprotno Ustavu i više od 2.000 islamista, među kojima i 23 osobe koje su okarakterisane kao potencialno opasna lica i dodao da LVT ne može dovoljno da ih nadzire.

S tim u vezi je I ekspert za bezbednost iz Graca Zigfrid Ber, bečkom dnevniku „Kronen cajtung“ rekao a je znao da je situacija zabrinjavajuća, ali ne tako strašna.

„Upozoravam već duže vreme da su teroristički napadi kod nas mogući, a to je dokazano napadom u Beču. Tehnološke metode obaveštajne službe su potpuno zastarele i nekoordinirane“, tvrdi Ber.

On je kazao da se mora reformisati obuka pripadnika LVT.

„U službi moraju biti najbolje „glave “ zemlje“, smatra on dodajući da tako američka služba godinama vrbuje ljude na univerzitetima.
Ber je kritikovao i što je prvi „obaveštajac“ Štajerske svoje upozorenje uputio na privatni mejl guverneru pokrajine.

„To nije bilo pametno“, kaže on.

Inače teroristički napad od 2.novembra u Beču, u kojem je ubijeno četiri osobe, i ranjeno više od 20, pokazao je deficite kako obaveštajne službe, koja nije prepoznala opasnost koja polazi od teroriste Kujtima Fejzulaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.