U trendu

Berane spremno za ustoličenje episkopa Metodija

BERANE – Pripreme za ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u Beranama, najavljeno za 26. septembar, uveliko su u toku.

Kako prenosi podgorički portal Dan, u Opštini Berane danas su imali sastanak sa upravom Manastira Đurđevi Stupovi na kom se razgovaralo o organizaciji svečanosti.
Kako je kazao predsednik opštine Berane Tihomir Bogavac, upravi Manastira će sve opštinske službe biti na raspolaganju 24 sata.
Tu smo šta god bude potrebno, a posebno u domenu bezbednosnih službi, dodao je Bogavac.

Odluka o datumu ustoličenja episkopa doneta je na poslednjoj sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), a u Beranama je najavljen i dolazak patrijarha Porfirija.
Komentarišući pisanje pojedinih medija u Srbiji da će Berane postati novo Cetinje, Bogavac ističe da o tom nema govora i da nema nikakve potrebe za takvih pompeznim naslovima.
„Svi mi dobro znamo da su litije počele u Beranama, a ovde nikad nije bilo nikakvih incidenata pa neće ni sada. Naravno, spremni smo na sve. Postoji mogućnost da se pojave izolovani slučajevi, ali mislim da nema razloga za to i da će sve proteći u najboljem redu- naveo je Bogavac.

Spremni smo da dočekamo mitropolita Joanikija i patrijarha, kao i da ustoličimo našeg episkopa, Vasojevići ih dočekuju raširenih ruku, poručio je Bogavac.

Arhimandrit Danilo Trpčevski, iguman Manastira Đurđevi stupovi u Beranama najavio je da su pripreme za svečanost ustoličenja vladike Metodija počele još pre mesec dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.