U trendu

Berbok: EU nema osnov da Revolucionarn gardu proglasi terorističkom organizacijom

BRISEL – Pravni eksperti EU su potvrdili da trenutno nema zakonskog osnova da se iranska Revolucionarna garda proglasi za terorističku organizaciju, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

„Mi za sada nemamo zakonske osnove u EU da Revolucionarnu gardu stavimo na listu terorističkih organizacija“, izjavila je Berbokova na brifingu za novinare u Briselu posle sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU, prenosi Rojters.

Evropska unija je danas uvela sankcije za dve organizacije i 32 Iranca, uključujući ministra kulture i obrazovanja, obaveštajne zvaničnike i poslanike, optužene da imaju veze sa nasilnim odgovorom na proteste u Iranu.

Protesti su počeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra prošle godine nakon što je uhapsila policija za moral zbog nepropisnog nošenja hidžaba.

Najmanje 529 ljudi je ubijeno u demonstracijama, prema podacima iranskih aktivistima za ljudska prava.

EU je već uvela četiri kruga sankcija iranskim zvaničnicima i organizacijama, ministrima, vojnim licima i policajcima za moral zbog navodnog kršenja ljudskih prava, navela je agencija, ali je oprezna kada je reč o proglašenju Revolucionarne garde za terorističku organizaciju.

Iranska Revolucionarna garda je ogranak je oružanih snaga Irana, osnovana nakon Iranske revolucije 22. aprila 1979. godine pod naredbom ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Za razliku od iranske vojske, koja brani granice i održava unutrašnji red, prema iranskome ustavu, Revolucionarna garda ima za cilj zaštitu političkoga sistema unutar države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar