U trendu

Berbok: Zemlje EU moraju učiniti više u zaštiti migranata

ATINA – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je tokom današnje posete migrantskom kampu u Grčkoj da zemlje Evropske unije treba da učine više kako bi zaštitile ljude koji traže utočište od rata i nevolja.

Berbok je najpre posetila spomenik Holokaustu u Atini, zatim i migrante u kampu zapadno od grada, a posetu je iskoristila da promoviše akciju koju je nazvala „zajedničkom evropskom politikom spasavanja na moru“ i da osudi deportacije tražilaca azila i migranata po kratkom postupku, navodi AP.

„Naše evropske vrednosti važe i na spoljnoj evropskoj granici. Ako ih tamo ne odbranimo oni će izginuti“, istakla je Berbok u današnjem intervjuu za atinske dnevne novine Ta Nea, prenosi američka agencija.

Berbok bi trebalo da se sutra sastane sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i ministrom inostranih poslova Nikosom Dendiasom.

Grčka presreće brodove koji prevoze migrante i tražioce azila koji idu ka njenim istočnim ostrvima sa obližnje obale Turske, a organizacije za ljudska prava navode da ta zemlja sprovodi deportacije po kratkom postupku, što grčka vlada negira.

Agencija EU za zaštitu granica Fronteks prijavila je nagli porast broja neovlašćenih prelazaka granice nakon ublažavanja ograničenja putovanja u vezi sa pandemijom koronavirusa.

U saopštenju se navodi da je broj ilegalnih prelazaka povećan za 84 odsto u prvih šest meseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2021.

Najveći rast zabeležen je u istočnom Mediteranu, za 125 odsto i na zapadnom Balkanu, gde je broj ilegalnih prelazaka povećan za 191 odsto, navodi AP.

Policija u Severnoj Makedoniji saopštila je da je 88 migranata iz Sirije, Pakistana, Indije i Jemena pronađeno u kamionu u blizini Đevđelije i da je uhapšen vozač star 35 godina, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar