Beret obećava da će u Vrhovnom sud suditi po zakonu

VAŠINGTON – Ejmi Koni Beret, kandidatkinja predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, kaže da će njene presude biti zasnovane na zakonu, a ne ličnim stavovima.

To se navodi u pripremljenom uvodnom izlaganju čije je izvode agencija Rojters objavila uoči početka pretresa u Senatu o potvrdi njene nominacije u ponedeljak.

Beretova, sudija apelacionog suda, naglasila je da je na tom položaju „uradila sve da bi postigla rezultat koji zakon zahteva, bez obzira na njene lične stavove“, prenosi Glas Amerike.

Prema navodima Asoošiejted presa, ona će u izlaganju pred članovima senatskog Odbora za pravosuđe poručiiti da sudovi „ne bi trebalo“ da utvrđuju politiku, i da bi donošenje tih odluka trebalo prepustiti političkim granama vlade.

Ejmi Koni Beret je poznata po konzervativnim stavovima, uključujući i protivljenje pravu na abortus. Očekuje se da će je demokrate u Senatu upravo ispitivati o tom pitanju. Ako njena nominacija bude potvrđena u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, konzervativna većina u najvišem sudu zemlje biće učvršćena na šest naprema tri.

„Nominovana sam da popunim mesto sudije Ginzberg, ali niko nikada neće zauzeti njeno mesto“, poručiće Beretova u uvodnom zalaganju.

Ona je u saopštenju navela da će joj biti „doživotna čast“ da služi uz postojećih osam sudija i objasnila kako pristupa svakom slučaju.

„Kada pišem mišljenje o slučaju, pročitam svaku reč iz perspektive strane koja gubi. Pitam se kako bi ocenila odluku da je moje dete strana protiv koje presuđujem“, napisala je Trampova kandidatkinja.

Ejmi Koni Beret će, ako bude izabrana, biti peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Pre toga, Tramp ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.