U trendu

Berlin: 28 miliona evra za nadoknadu porodicama

BERLIN – Nemačka vlada potvrdila je danas da će porodice 11 izraelskih atletičara, koje su ubili palestinski militanti na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, dobiti ukupno 28 miliona evra pomoći kao nadoknadu.

Ta odluka je doneta pred obeležavanje 50 godina od tog napada, a komemoracija će biti održana u ponedeljak, 5. septembra.

Kao deo sporazuma sa porodicama žrtava, Nemačka se saglasila da omogući nemačkim i izraelskim istoričarima da ponovo ispitaju okolnosti tog napada i eventualne propuste u obezbeđenju Olimpijski igara.

Članovi palestinske grupe „Crni septembar“ upali su u Olimpijsko selo, ubili dva izraelska atletičara i uzeli devet talaca.

Napadači su se nadali da će na taj način izdejstvovati oslobađanje palestinskih zatvorenika u Izraelu, kao i dvojice ekstremista u zatvorima Zapadne Nemačke.

Svih devet talaca i nemački policijski oficir poginuli su u pokušaju oslobađanja koji su preduzele nemačke snage. Porodice atletičara optužile su Nemačku da nije dobro obezbedila Olimpijsko selo, odbijajući pomoć Izraela.

Odmah posle napada, Nemačka je porodicama žrtava isplatila oko dva miliona dolara, a 2002. godine preživeli rođaci dobili su dodatnih tri miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar