U trendu

Berlin bez zvaničnog odgovora na zahtev GR za ratnu odštetu

ATINA – Zamenica ministra spoljnih poslova Grčke Sia Anagnostopulu rekla je da Atina još nije dobila zvaničan odgovor Nemačke na verbalnu notu grčkog ambasadora u Berlinu o zahtevu za ratne odštete iz Prvog i Drugog svetskog rata, prenosi portal a1on.

Grčki ambasador u Nemačkoj je početkom ove nedelje uputio verbalnu notu Ministarsvu spoljnih poslova Nemačke kojom poziva Berlin na pregovore sa Atinom oko isplačivanja ratne odštete iz Prvog i Drugog svetskog rata.

„Nemačka nije odgovorila. Za verbalnu notu uvek postoji pismeno saopštenje. Portparolka nemačke vlade ostavila je ovo pitanje otvoreno rekavši da postoje verbalne note na koje odgovaraju, i druge na koje ne odgovaraju. Nije rekla šta se dešava sa grčkom verbalnom notom. Čekamo da vidimo oficijalni odgovor“, rekla je grčka zamenica ministra spoljnih poslova za grčku televiziju ERT.

Iz nemačke vlade i Ministarstva spoljnih poslova, putem portparola, poručili su da je pitanje već rešeno i zatvoreno.

Grčki zahtevi za ratnu odštetu odnose se na reparacije za žrtve tokom okupacije i njihove naslednike, za povraćaj pokradenih arheoloških i kulturnih dobara…

Grčki parlament je 17. aprila ove godine usvojio deklaraciju kojom odobrava grčkim institucijama, putem diplomatskih mehanizama, da zahtevaju ratnu odštetu od Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.