Berlin deportovao Srbina optuženog za ubistvo studentkinje

Nemačka je danas deportovala u Srbiju srpskog državljanina Sanela Mašovića koji je optužen da je ubio mladu Nemicu turskog porekla, studentkinju Tugdže Albajrak, koja je važila za „heroinu“ jer je intervenisala kako bi zaštitila dve 14-godišnjakinje tokom incidenta u restoranu brze hrane novembra 2014.

Mašović je danas u Srbiju deportovan sa aerodroma u Frankfurtu, saopštila je gradska uprava obližnjeg Vizbadena, prenosi AFP.

Hrabrost je 22-godišnju studentkinju 2014. godine koštala života jer ju je Mašović, koji je u to vreme imao 18 godina, bacio na zemlju na parkiralištu restorana, nanevši joj teške povrede glave, navodi francuska agencija.

Tugdže Albajrak je pala u komu i preminula na svoj 23. rođendan, nekoliko dana nakon napada, a njenoj sahrani je prisustvovalo više od 1.000 ljudi.

Mašović je izdržao dve i po godine zatvora zbog nanošenja telesnih povreda s kobnim posledicama.

Sud u državi Hese u martu je potvrdio odluku koju su imigracione vlasti donele prošlog septembra o njegovom proterivanju i zabrani ulaska u Nemačku u trajanju od osam godina.

Sud je zaključio da Mašović i dalje predstavlja pretnju po javnu bezbednost i da bi se moglo očekivati da će on „agresivno i nasilno“ postupati u konfliktnim situacijama.

Predsedavajući sudija Jens Asling rekao je na suđenju da Mašović nije nameravao da ubije Albajrak, ali je dodao da „nijedna presuda na svetu ni u kom slučaju ne može da nadoknadi gubitak“ njenoj porodici.

Napad je snimila nadzorna kamera, a snimak su kasnije objavili nacionalni mediji, izazvavši šok i gnušanje.

„Duboko žalim zbog onog što sam uradio… Ne mogu da zamislim bol i patnju koje sam naneo njenoj porodici. Nikad nisam ni pomislio da bi mogla umreti“, rekao je Mašović u okružnom sudu na početku suđenja, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.