U trendu

Berlin kupuje stanove od privatnika da reši pitanje kirija

BERLIN – Vlada Grada Berlina saopštila je danas da će kupiti oko 14.750 stanova od dve velike kompanije za izdavanje za 2,46 milijardi evra.

Sporazum sa kompanijama Vonovija i Dojče Vonen, koji obuhvata i oko 450 prodavnica, postignut je posle nekoliko meseci pregovora i predviđa da obe firme prodaju oko 10 odsto svojih nekretnina u Berlinu državnim kompanijama.

Time će broj stanova u državnom vlasništvu u Berlinu dostići oko 355.000, što je oko petine od 1,67 stanova za iznajmljivanje u glavnom gradu Nemačke.

Rast cena kirija već godinama je goruće pitanje u Berlinu, gde su stanari dugo plaćali znatno manje nego u mnogim drugim prestonicama, navodi AP.

Kupovina stanova koji su nekada bili u vlasništvu države, ali su proteklih decenija prodati privatnim kompanijama predstavlja pokušaj odlazeće vlade da reši problem.

Vrhovni sud Nemačke presudio je u aprilu da je gornja granica koju je lokalna vlada uvela prošle godine na cene zakupa neustavna i ništavna.

Zahvaljujući toj presudi zakupnine za oko 90 odsto stanova u Berlinu zamrznute su na nivou iz juna 2019. na pet godina.

U mnogim slučajevima, postojeće kirije je trebalo smanjiti kako bi bile u skladu sa novom granicom koja je određena, ali su se mnogi stanari suočili sa pozamašnim otplatama.

Nova gradska vlada biće izabrana 26. septembra, kada i Nemci biraju novi parlament.

Istog dana u Brelinu će biti održan i neobavezujući referendumu o predlogu lokalne vlade da imovina velikih korporativnih stanodavaca bude eksproprisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.