U trendu

Berlin, Pariz i London osudili ubrzano obogaćivanje uranijuma u Iranu

Berlin, Pariz i London osudili su danas ubrzano obogaćivanje uranijuma na 60 odsto u Iranu i pozvali na nastavak „bez odlaganja“ pregovora sa Teheranom.

„Mi, vlade Nemačke, Francuske i Velike Britanije, sa dubokom zabrinutošću primamo na znanje najnovije izveštaje Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji potvrdjuju da je Iran prvi put proizveo metal obogaćen uranijumom do 20 odsto i značajno povećao svoje proizvodne kapacitete obogaćenog uranijuma do 60 odsto“, navodi se u zajedničkom saopštenju tri zemlje.

Iran je pokrenuo novi proces za ubrzanje stope proizvodnje visoko obogaćenog uranijuma, saopštila je nedavno IAEA.

„Ponovo potvrdjujemo da je to ozbiljno kršenje iranskih obaveza prema Bečkom nuklearnom sporazumu“, upozorile su tri vlade i dodale da su dodatno zabrinute jer su iranske vlasti ograničile pristup inspektorima IAEA.

Tri zemlje su pozvale Iran na nastavak pregovora u Beču o oživljavanju medjunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Evropska unija (EU) je pomenula mogući nastavak pregovora početkom septembra, dok je novi iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao da se zalaže za ukidanje američkih sankcija koje guše ekonomiju Irana.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Velika Britanija, Kina, Nemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD, kako bi pokušale da ožive sporazum.

SAD su napustile sporazum za vreme predsednika Donada Trampa (Trump), ponovo uvele sankcije Iranu, a vlasti u Teheranu su od tada počele da zanemaruju svoje obaveze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.