U trendu

Berlin počinje da daje vakcine deci od 5 do 11 godina

BERLIN – Deca od 5 do 11 godina će moći da počnu da primaju vakcine sledeće nedelje u Berlinu, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici, čime će se ta prestonica priključiti ostalim nemačkim pokrajinama u zakazivanju termina za vakcinaciju mlađe dece.

Deca u toj starosnoj grupi će moći da dobiju prvu dozu vakcine Fajzer/Bionteh u vakcinacionim centrima u Berlinu, koji će biti u školama, lekarskim ordinacijama i Nacionalnom muzeju istorije, preneo je AP.

Nemačko nezavisno vakcinaciono savetodavno telo saopštilo je u četvrtak da preporučuje vakcinacije za decu od 5 do 11 godina, koja imaju pridružene bolesti ili su u bliskom kontaktu sa ljudima osetljivog zdravlja.

Deca u ovoj starosnoj grupi bi trebalo da prime dve doze Fajzera/Bionteha u razmaku od tri do šest nedelja, naveli su eksperti.

Vodeći vladini zvaničnici su nakon toga „pogurali“ opciju da vakcine budu dostupne za mlađu decu u celoj zemlji.

„Za mnogu decu uzrasta od 5 do 11 godina i njihove porodice, ovo je veliko olakšsanje“, rekla je buduća ministarka za porodična pitanja Ane Špigl za „Funke“.

U ostalim nemačkim pokrajinama, među kojima su Severna Rajna-Vestfalija, Hamburg i Bavarija, takođe će narednih dana biti moguća vakcinacija dece od 5 do 11 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.