U trendu

Berlin razmatra zahtev Varšave da posalje Patriot u UKR

BERLIN – Nemačka je danas saopštila da sa saveznicima razgovara o zahtevu Poljske da pošalje sisteme protivvazdušne odbrane u Ukrajinu.

„Razgovaramo sa našim saveznicima o tome kako da se odnosimo prema predlogu Poljske“, saopštio je portparol nemačke vlade novinarima u Berlinu, prenosi Rojters.

Poljski lideri ocenili su juče da bi najbolje bilo da se protivvazdušni sistem Patriot, koji je Nemačka ponudila Poljskoj, da Ukrajini radi odbrane od Rusije.

Nemačka je ranije ove nedelje saopštila da je ponudila Varšavi avione „evrofajter“ i „patriot“ sisteme da brani poljsku teritoriju, nakon što su dve osobe ubijene u blizini granice sa Ukrajinom, posle pada, pretpostavlja se, zalutale ukrajinske rakete.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak prvobitno je rekao da je primio nemačku ponudu sa „zadovoljstvom“.

Međutim, posle ruskog raketnog napada na Ukrajinu u sredu, kada je u Kijevu ubijeno nekoliko ljudi, poljski lideri su rekli da bi bilo bolje da se odbrambeni sistemi rasporede u zapadnoj Ukrajini, navodi AP.

Ukrajinski ambasador u Varšavi Vasil Zvarič zahvalio se Blažčaku, rekavši na Tviteru da Ukrajini treba što više odbrambenog oružja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar