U trendu

Berluskoni: Putin je gurnut da napadne Ukrajinu

RIM – Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je pred nedeljne opšte izbore u toj zemlji da je predsednik Rusije Vladimir Putin „gurnut“ da napadne Ukrajinu i da je on samo želeo da „postavi pristojne ljude na vlast“ u Kijevu, prenosi Rojters.

Berluskoni je jedan od lidera u desničarskoj koaliciji kojoj se progniziraju najveće šanse da osvoji nedeljne izbore u Italiji i dugogodišnji je prijatelj ruskog predsednika, navodi britanska agencija.

„Putin je gurnut od strane ruskog naroda, stranke, od strane njegovih ministara da smisli ovu specijalnu operaciju,“ rekao je Berluskoni u četvrtak koristeći zvaničnu rusku formulaciju za rat u Ukrajini.

On je dodao da je ruski predsednik želeo da u Kijevu zameni vladu izabranog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sa „vladom pristojnih ljudi“.

Suočen sa brojnim osudama protivnika zbog svojih reči, Berluskoni je danas objavio saopštenje u kojem je rekao da su njegovi stavovi „previše pojednostavljeni“.

„Agresija na Ukrajinu je neopravdana i neprihvatljiva, stav Forca Italija je jasan. Mi ćemo uvek biti uz EU i NATO“, rekao je on.

Berluskonijeva stranka Forca Italija se smatra umerenim delom konzervativnog saveza kojim dominiraju dve desničarske stranke: Italijanska braća Đorđe Meloni, koja vodi u anketama pred nedeljne izbore i Lige Matea Salvinija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar