U trendu

Beroš: Svima koji rade s kovid-bolesnicima uvećana plata

ZAGREB – Svi zdravstveni radnici u Hrvatskoj koji rade sa kovid pacijentima dobiće pravedan obračun uvećanog iznosa plate za odrađeno vreme i biće im svima plaćeno u skladu s Odlukom vlade, saopštio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

On je podsetio da je vlada 7. decembra Odlukom o posebnoj nagradi radnicima koji brinu o obolelima od bkorona viursa utvrdila posebnu nagradu u iznosu od 10 odsto od osnovne plate, koja se isplaćuje za vreme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima.

Omogućeno je i da radnicima u sistemu zdravstvene zaštite umesto uvećane satnice od 10 odsto za to razdoblje može da se isplati tromesečni prosek plate ako je to za njih povoljnije, prenosi Index.hr.

Beroš je podsetio da visina osnovne plate zavisi od koeficijenta složenosti poslova radnog mesta, zbog čega je različit i iznos vrednosti nagrade.

Dodao je da odgovornost za raspored radnika, kao i vreme koje su proveli s obolelima u isključivoj nadležnosti direktora zdravstvenih ustanova.

„Vlada Hrvatske i Ministarstvo zdravlja su ovom Odlukom omogućili da se svim radnicima koji brinu o obolelima od kovida-19 uvećaju primanja. Na direktorima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena rasdnika provedenog u kovid odeljenjima i da se iznosi pravilno obračunavaju i na vreme isplaćuju“, poručio je Beroš i dodao da je više puta na to upozoravao kako bi se izbegli nesporazumi.

U saopštenju se navodi i da je Ministarstvo zdravlja zatražilo od svih direktora izveštaj o sprovođenju navedene odluke vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje i ujednačila primena Odluke o nagradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar