U trendu

Besplatni testovi koštaće Austriju 1,6 milijardi evra

BEČ – Besplatni kovid testovi koštaće Austriju ove godine 1,6 milijardi evra, saopštilo je austrijsko Ministarstvo finansija.

Za iduću godinu, kako se navodi u odgovoru Ministarstva na poslanički upit, za testove je predviđeno 1,3 milijardi evra.

Poređenja radi, troškovi vakcinacije ove godine iznose oko 470 miliona evra, a iduće godine se računa da će porasti na 750 miliona evra.

Inače, novi ministar finansija Magnus Bruner najavio je, u intervjuu bečkom dnevniku „Hojte“, mogućnost ukidanja besplatnih testova.

Već duže vreme brojni političari traže ukidanje besplatnih testova za nevakcinisane.

Pošto na radnom mestu važi „3G“ pravilo, osobe koje nisu vakcinisane ili izlečene, moraju doneti negativan test da bi mogli doći na posao.

Pošto PCR test važi svega 48 sati, a antigenski samo 24 sata, nevakcinisani zaposleni moraju više puta nedeljno da se testiraju.

U Beču na brojnim mestima postoje kontejneri na kojima se vrši besplatno testiranje, ispred nisu retki redovi, mada se oni izbegavaju zakazivanjem.

Zbog povećanog broja testiranja česta je pojava da se rezultati testa dobiju nakon 24 sata, čime se gubi pola vremena važenja rezultata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar