U trendu

Bez uključivanja Bugara u Ustav RSM nema pristupnih pregovora za EU

ATINA/SKOPLJE – Predsednik Bugarske Rumen Radev pozvao je lidere Severne Makedonije da preduzmu sve aktivnosti vezano za istinsku demokratizaciju zemlje i da na taj način dokažu da antibugarska ideologija pripada prošlosti i da ne šteti evropskoj budućnosti zemlje.

Radev je u intervjuu grčkom dnevniku „Katimerini“ istakao da, bez uključivanja Bugara u Ustav, neće biti početka pregovora o priključenju Severne Makedonije Evropskoj uniji.

„Bugarska i Severna Makedonija prihvatile su predlog francuskog predsedavanja Savetom Evropske unije, koji predviđa određeni pregovarački okvir za našeg suseda. Da bi u potpunosti otpočela pristupne pregovore, S. Makedonija mora završiti dogovorene ustavne amandmane i upisati Bugare iz Severne Makedonije kako bi bili ravnopravni sa ostalim državotvornim narodima u njenom Ustavu. Bez ovog koraka, pregovori zaista ne mogu početi“, rekao je Radev.

Za očekivati je da se zemlja kandidat, koja deklariše želju da bude deo Unije i njenih vrednosti, posveti garantovanju i zaštiti osnovnih ljudskih prava.

To je, samo po sebi, suštinski deo kriterijuma iz Kopenhagena“, ukazao je Radev.

Predsednik Bugarske kaže da je zvanična Sofija uvek podržavala Severnu Makedoniju, ali je kazao je, za početak pristupnih pregovora potrebna određena evropska zrelost, ispunjenje niza kriterijuma, među kojima je obavezno poštovanje ljudskih prava.

„Poslednjih meseci svedoci smo neuspeha makedonskih ambicija za evropske integracije sa velikim brojem krivičnih dela iz mržnje prema lokalnim Bugarima.

„Nasilje nad Bugarima u zemlji ukazuju na situaciju koja je bliža mračnoj prošlosti Balkana nego njihovoj evropskoj budućnosti. Za nas je to neprihvatljivo“, kazao je Radev, preneli su skopski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.